NL | FR | EN | DE
Contact | Nieuws | Nieuwsbrief | Geavanceerd zoeken     .be
Naar Startpagina
Zoeken

Minister Vanvelthoven: Omzetting Europese richtlijn een feit

07-12-2007

Vandaag (7 december) is een belangrijke dag voor België. Minister van Werk, Peter Vanvelthoven, heeft in de Ministerraad een wetsontwerp laten goedkeuren dat de omzetting van de  Europese Richtlijn over Informatie en Raadpleging van de Werknemers regelt. Hierdoor ontloopt ons land torenhoge Europese boetes en dwangsommen.

De sociale partners sloten op 23 november een akkoord over de syndicale aanwezigheid in de kleinere bedrijven. Daarin is onder meer voorzien dat vanaf 2008 in bedrijven tussen 50 en 100 werknemers financiële en economische informatie zal verschaft worden; Waar die informatie in grotere bedrijven aan de Ondernemingsraad wordt gegeven, zullen in bedrijven tussen 50 en 100 werknemers de Comités voor Preventie en Bescherming deze taak op zich nemen.

Dit is de laatste stap voor de omzetting van de Europese Richtlijn. Met het wetsontwerp zal de afspraak van de partners effectief gerealiseerd worden. Alle modaliteiten zijn immers in de wet vastgelegd. Het is één van de dringende dossiers die de minister van Werk nog in lopende zaken moest en wou afhandelen.

Minister Vanvelthoven zal Europees Commissaris Spidla nu laten weten dat hij zijn afspraak gehouden heeft. Bij zijn laatste ontmoeting had de Commissaris immers een duidelijke en uitvoerbare wettelijke regeling gevraagd. Die is er nu.  Het wetsontwerp zal vervolgens voor spoedadvies naar de Raad van State gaan en uiteindelijk in het Parlement worden ingediend voor de goedkeuring.

Van zodra het Parlement het wetsontwerp ook effectief gestemd heeft, zal de Europese Commissie de procedure tegen ons land stopzetten en ontloopt ons land de hoge boetes en dwangsommen.

Bron: persbericht van minister Peter Vanvelthoven

Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg - Gebruiksvoorwaarden - Sitemap - Bescherming van persoonsgegevens