NL | FR | EN | DE
Contact | Nieuws | Nieuwsbrief | Geavanceerd zoeken     .be
Naar Startpagina
Zoeken

Europese enquête over de kwaliteit van het werk en de werkgelegenheid : precaire banen hebben impact op de gezondheid van de werknemers

31-05-2012

Een kwaliteitsvolle baan heeft een doorslaggevende invloed op het welzijn en de gezondheid van de werknemers! Dat is een belangrijke conclusie die kan getrokken worden uit de studie over de kwaliteit van het werk en de werkgelegenheid in België.

Deze studie is gebaseerd op de informatie die verzameld werd via de Europese enquête over de arbeidsomstandigheden in 2010. In ons land werden 4000 werknemers bevraagd.
De studie toont ook aan dat de kans om te genieten van een goede baankwaliteit en het risico om werk te krijgen van slechte kwaliteit niet gelijkmatig verdeeld is binnen de beroepsbevolking. Gender, beroep, sector en ondernemingsgrootte zijn belangrijke factoren die de kwaliteit van banen van werknemers bepalen.

Precair werk heeft eveneens een impact op de gezondheid van de werknemers, hun welzijn in het algemeen, de jobonzekerheid en de tevredenheid met het werk.

Musculoskeletale problemen (bijvoorbeeld lagere rugpijn en nekspierproblemen) blijven het meest frequent gerapporteerde negatieve resultaat met betrekking tot de gezondheid van de werknemers. Verder vermelden werknemers ook mentale aandoeningen zoals vermoeidheid, slaapproblemen en hoofdpijn veroorzaakt door hun werk.

Het verslag van deze studie is beschikbaar in de module Onderzoeksprojecten.
 

Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg - Gebruiksvoorwaarden - Sitemap - Bescherming van persoonsgegevens