NL | FR | EN | DE
Contact | Nieuws | Nieuwsbrief | Geavanceerd zoeken     .be
Naar Startpagina
Zoeken

3,8 miljoen euro Europese middelen voor begeleiding van meer dan 2000 ontslagen werknemers Arcelor Mittal, Caterpillar, Duferco-NMLK en Saint-Gobain-Sekurit

09-03-2015

Er worden 3,8 miljoen euro Europese middelen vrijgemaakt om de meer dan 2000 ontslagen werknemers van Arcelor Mittal, Caterpillar, Duferco-NMLK en Saint-Gobain-Sekurit te begeleiden naar een nieuwe baan.

De Europese Raad voor Werkgelegenheid stemde hier vandaag mee in, nadat Vicepremier en Minister voor Werk Kris Peeters het belang van deze investering zelf had toegelicht. De Europese ministers voor Werkgelegenheid geven zo hun goedkeuring aan een voorstel van Europees Commissaris voor Werkgelegenheid Marianne Thyssen.

De afgelopen jaren kreeg de industrie in ons land enkele zware klappen te verwerken, waarbij verschillende duizenden werknemers hun job verloren. Alle overheden in dit land doen er alles aan om de industrie in België te begeleiden naar een nieuwe industriële toekomst, en onze economie in zijn geheel competitiever te maken,” aldus Vicepremier en Minister van Werk en Economie Kris Peeters.

De afgelopen jaren vielen in de Belgische staalindustrie vele ontslagen. Bij Arcelor Mittal in Luik gingen 1285 banen verloren in één vestiging, en bij Duferco-NMLK vielen 708 ontslagen in twee vestigingen.

Ook bij Saint-Gobain-Sekurit (glassector) vielen 257 ontslagen, en bij Caterpillar (machinebouwsector) vielen 1030 ontslagen in één onderneming.

Wie een job heeft, willen we ondersteunen in het behouden van die job. Maar wie geen job heeft, willen we begeleiden naar een nieuwe job. Het is daarom een voortdurende zorg om gewezen werknemers uit de industriesector te begeleiden. Dat kunnen we niet alleen. Samenwerking met de regio’s en met de Europese Unie is noodzakelijk. Daarom is het zo belangrijk dat deze 3.8 miljoen euro worden vrijgemaakt om gewezen werknemers van Arcelor Mittal, Duferco-NMLK, Saint-Gobain-Sekurit en Caterpillar persoonlijk te begeleiden naar nieuwe jobs”, aldus Vicepremier en Minister van Werk en Economie Kris Peeters.

Vandaag werd op de Europese Raad Werkgelegenheid beslist om voor de voormalige werknemers van Arcelor Mittal Luik, Caterpillar, Duferco-NMLK en Saint-Gobain-Sekurit 3.8 miljoen euro Europese middelen vrij te maken vanuit het Europees Globaliseringsfonds, met co-financiering van het Waals Gewest.

Op die manier worden deze meer dan 2000 gewezen werknemers uit de staal-, glas- en machinebouwindustrie intensief begeleid bij het vinden van een nieuwe baan:

  • Actieve loopbaanbegeleiding; 
  • Opleiding en bijscholing; 
  • Promotie van ondernemerschap; 
  •  


Deze middelen zullen een impact hebben op de persoonlijke situatie van honderden werkzoekenden, en maken het zo mee mogelijk een omslag te maken naar de toekomst met een nieuwe job”, besluit Vicepremier en Minister voor Werk en Economie Kris Peeters.

 

 

 

Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg - Gebruiksvoorwaarden - Sitemap - Bescherming van persoonsgegevens