NL | FR | EN | DE
Contact | Nieuws | Nieuwsbrief | Geavanceerd zoeken     .be
Naar Startpagina
Zoeken

Regering beslist over beschikbaarheid begunstigden van SWT

29-01-2016

Vandaag, vrijdag 29 januari 2016, heeft de ministerraad een ontwerp KB goedgekeurd over de beschikbaarheid van SWT-ers. Het KB bepaalt dat werknemers die op 31 december 2014 recht hadden op SWT, maar uit vrije wil besloten langer aan het werk te blijven, vrijgesteld blijven van beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt. Zij die pas later met SWT gaan, verkrijgen zo hetzelfde statuut als diegenen die reeds uiterlijk op 31 december 2014 met SWT gingen. Met deze beslissing voert de regering het akkoord uit dat de sociale partners in de Groep van Tien sloten in oktober 2015.

Om onze sociale zekerheid en pensioenen betaalbaar te houden, is het noodzakelijk dat we langer werken. Daarom verstrengde deze regering de regeling voor SWT. Enkel wie uiterlijk 31 december 2014 ontslagen werd, kon aanspraak maken op de oude SWT-regels. Wie toch besliste om vrijwillig langer te werken, willen we nu vooral niet straffen”, aldus Minister van Werk Kris Peeters.

Het ontwerp van koninklijk besluit bepaalt dat werknemers die hun rechten hebben 'vastgeklikt', overeenkomstig de geldende reglementering van 31 december 2014, vrijgesteld zijn van beschikbaarheid. Het ‘vastklikken’ moet begrepen worden als “aantonen dat je op 31.12.2014 administratief voldeed aan de voorwaarden voor SWT”. Het voldoen aan de voorwaarden kan dus ook post factum worden aangetoond.

Op grond van de reglementering van 31 december 2014, konden werknemers hun rechten 'vastklikken' in het werkloosheidsstelsel met bedrijfstoeslag. Die werknemers kunnen zo na 31 december 2014 worden ontslagen en hun werkloosheidsuitkering met bedrijfstoeslag krijgen.

Het ontwerp wordt nu voor advies aan de Raad van State voorgelegd.

Bron: persbericht van het Kabinet van de Minister van Werk

Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg - Gebruiksvoorwaarden - Sitemap - Bescherming van persoonsgegevens