NL | FR | EN | DE
Contact | Nieuws | Nieuwsbrief | Geavanceerd zoeken     .be
Naar Startpagina
Zoeken

Ervaringsfonds

/uploadedImages/A-Z/picto_6.jpg 

Opgelet!  De informatie in deze rubriek gaat over bevoegdheden die, geheel of gedeeltelijk, overgedragen werden naar de gemeenschappen en gewesten. 

De bestaande regelgeving blijft gelden tot een gemeenschap of gewest ze wijzigt. 

Sinds 1 april 2015 kan u voor meer informatie terecht bij de bevoegde dienst:  

Hou ervaren werknemers langer aan de slag

Werkgevers die een personeelsbeleid voeren met oog voor leeftijd kunnen een duwtje in de rug krijgen van het Ervaringsfonds: projecten die de arbeidsomstandigheden van de 45-plus werknemers verbeterd zien, kunnen een toelage ontvangen van het Ervaringsfonds.

Gerichte initiatieven, die kaderen in een leeftijdsbewust personeelsbeleid en onmiddellijke en directe verbeteringen met zich meebrengen, komen hiervoor in aanmerking, zoals bij voorbeeld:

  • ervaren werknemers de mogelijkheid geven nieuwe ervaringen op te doen door middel van een functiewijziging;
  • het werk van oudere werknemers fysiek lichter maken door middel van hulpmiddelen of tools;
  • de inzetbaarheid verbeteren door het verhogen van competenties door middel van opleiding.

Zulke aanpassingen kunnen er immers voor zorgen dat die werknemers met hernieuwde energie aan de slag kunnen. Op die manier blijven ze wellicht ook langer in de onderneming werken.

Het Ervaringsfonds wil aldus een bijdrage leveren tot het verhogen van de tewerkstellingsgraad van de oudere werknemers in België. Ze zet actoren uit de arbeidsmarkt aan tot het aanpassen en verbeteren van arbeidsmogelijkheden, voorwaarden en organisatie.

Ook sectoren kunnen een financiële tegemoetkoming van het Ervaringsfonds verkrijgen.
Fondsen voor Bestaanszekerheid en Paritaire vormingscentra kunnen namelijk in samenwerking met het Ervaringsfonds voor hun leden onder andere sensibilisatiecampagnes rond vergrijzing en arbeid ontwikkelen of sectorspecifieke meetinstrumenten of diagnose-instrumenten aanbieden.

Hulp nodig?

De projectontwikkelaars van het Ervaringsfonds staan klaar om u te helpen bij het opzetten van uw project of u door te verwijzen naar de sectorconsulenten. Ze kunnen raad verstrekken over het opstarten van initiatieven. Daarnaast kunnen ze informatie verstrekken met betrekking tot de toelagen en/of procedures. Bovendien kunt u steeds uw toelageaanvraag met hen aftoetsen vooraleer deze officieel wordt ingediend.
 

Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg - Gebruiksvoorwaarden - Privacy - Sitemap

AnySurfer, Belgisch kwaliteitslabel voor toegankelijke websites